RSS

Pikantne i zdrowe – papryczki chili

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Owoce i warzywa
Produkty

Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ostrych papryczek to pewnie i tak znajdują się one w twojej kuchni np. jako ostra przyprawa w szafce lub buteleczka tabasco w spiżarni. Chili (zamiennie – chilli) jako stały element naszej diety może zmniejszyć ryzyko powstawania chorób serca, wzmocnić układ odpornościowy, a nawet pomóc spalić kalorie.
Papryczki chili są bardzo cenione w całej Ameryce Południowej, a także we wschodniej części Indii oraz Azji Południowo-Wschodniej. Ogromny wzrost popularności tej przyprawy obserwuje się w ostatnim dziesięcioleciu. Dziś idąc do sklepu można wybierać od łagodnego gatunku do najbardziej ostrego i piekącego. Te ostre strąki trafiły do ​​każdego zakątka świata, gdzie podawane są do pizzy, a nawet deserów.

Korzyści dla zdrowia

Chilli zawiera imponującą ilość witaminy C, dzięki czemu ma właściwości przeciw utleniające. Pomaga w przyswajaniu żelaza, budowaniu tkanki łącznej, oraz zwiększa odporność na zakażenia. Jedna papryczka Jalapeno to jedynie 4 kalorie, które dostarczają 10 procent dziennego zapotrzebowania w witaminę C.
Naturalne związki, które pomagają chronić papryczkę chili przed atakiem bakterii w przyrodzie są również wykorzystywane przez ludzi do konserwowania żywności.

Jeżeli chili rozpali ogień w twoich ustach, nie musisz pić szklanek wody, zamiast tego wystarczy łyk mleka. Produkty mleczne zawierają białko znane jako kazeina, które niweluje piekące uczucie. Właśnie dlatego często potrawy z chili podawane są ze śmietaną.

Kapsaicyna to związek chemiczny, który odpowiada za pieczenie i gorąco papryczki. Przypisuje się mu wpływ na poprawę zdrowia serca i zwiększenie ogólnej odporności, obniżenie ryzyka występowania cukrzycy oraz przyśpieszenie metabolizmu .

Jak wybrać papryczkę chili?

Różnorodność papryczek chili jest pozornie nieskończona, dzięki czemu można znaleźć wielkość, smak, i poziom ostrości dostosowany do podniebienia. Istnieją setki odmian, a wiele z nich może być używane zamiennie. Pamiętaj o jednej zasadzie: im mniejsza papryczka chili, tym jest ostrzejsza.

 

  • ANAHEIM to długie, zielone, łagodne chili, które można wykorzystać zamiast zwykłej zielonej papryki.
  • POBLANO są krótsze i ostrzejsze niż Anaheim, suszone są znane jako ancho chilli.
  • JALAPENO być może najbardziej znane i powszechnie stosowane do wytworzenia pieprzu chilli. Charakteryzują się bardzo dużą ostrością, świeże są często dodawane do podstawowego pomidorowej salsy. Znajdziesz je także w puszkach, marynowane lub suszone.
  • SERRANO chilli te są mniejsze i jeszcze gorętsze niż jalapeno, często dodawane do marynat.
  • THAI BIRD te małe papryczki dzięki swojej ostrości, często używane są do przypraw azjatyckich, dań w stylu tajskim.
  • HABANERO to małe okrągłe chilli, jest jednym z najgorętszych na świecie. Powszechnie używane na Karaibach, gdzie dodawane do dań i zup ma tchnąć w nie przyjemne ciepło.

 

 


Wybrane artykuły w tej kategorii
REKLAMA
REKLAMA

Komentarzy: 2, Dodaj Swój ↓

  1. avatar
    SuperNieZnanyYouTuber #
    1

    Bardzo pomocne xd

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. avatar
    Mafsfix #
    2

    Jeśli ktoś nie używa papryczek na co dzień, wtedy gorąco polecam suszone.
    Dla mnie najlepsze i fajnie ostre są całe papryczki „Chili peperoncini” firmy Kotanyi. 2 -3 na danie wystarczą do podkreślenia smaku.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)

Komentarze

*