RSS

Brzoskwiniowa Melba

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Przepisy

Ten pyszny, słodki deser lodowy powstał specjalnie dla Nellie Melby, śpiewaczki operowej w 1982 roku. Teraz możesz go zrobić sama, bo tytułowa brzoskwiniowa Melba to nic innego jak waniliowe lody nałożone do pucharków, przykryte brzoskwiniami i udekorowane sosem malinowym.

Składniki na 1 porcję:

  • dwie kulki lodów waniliowych
  • dwie połówki brzoskwiń z puszki
  • sok brzoskwiniowy
  • laska cynamonu
  • pół szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego

Przepis:

Brzoskwinie należy odcedzić, a sok wlać do rondla. Sok ogrzewać około 10 minut razem z laską cynamonu. Połówki brzoskwiń polewamy tak przygotowanym sosem i wkładamy do lodówki. Maliny gotujemy razem z likierem i wstawiamy do lodówki. W pucharkach umieszczamy lody waniliowe i połówki brzoskwiń oraz polewamy przygotowanym sosem z malin. Całość można posypać czekoladą lub płatkami z migdałów.


Wybrane artykuły w tej kategorii