Orzechy włoskie, często określane jako ”żywność mózgu ”, miano to zawdzięczają nie swojemu pomarszczonemu kształtowi, ale temu iż dostarczają substancji dzięki którym organ ten może sprawnie działać. Zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), co korzystnie wpływa na zdrowie.
Orzechy są również źródłem steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3 .
Mimo, że orzechy zapewniają wiele korzyści sercowo-ochronnych, wiele osób unikach ich w obawie przed zwiększeniem masy ciała. Te obawy są bezpodstawne, w rzeczywistości osoby jedzące orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100g) są mniej narażone na przyrost masy ciała niż te osoby, które nie jedzą ich wcale.
Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz minerałów, które są odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu.
Dodając do swojej diety orzechy włoskie robimy krok w kierunku polepszenia działania układu krążenia. Orzechy włoskie pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.
Orzech ma łagodne działanie przeczyszczające, co jest korzystne w przypadku zaparć. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które są doskonałym budulcem mięśni i innych tkanek.
Orzechy pomagają poprawić metabolizm organizmu, zalecane są u pacjentów ze schorzeniami wątroby.
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
- kilokalorie: 666 kcal
- kilodżule: 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
Orzechy włoskie łuskane cena za 150g to ok 6 złotych.
zaczałem wiecej spac po orzechach i lepiej układ trawienny mi dziala.
orzechy to samo zdrowie i polecam je wszystkim
ile trzeba zjesc zeby poprawic zdrowie
Wystarczy 7 całych orzechów dziennie
Jestem po wylewie,jem orzechy wloskie i czuje sie znakomicie zmniejszylam leki za porozumieniem z lekarzem i mam nieczesto oobjawy padaczki,
Miałam problemy z podwyższonym ciśnieniem, kiedy bolał mi tył głowy ratowałam się czosnkiem, ostatnio zauważyłam, że nie wracają już bóle głowy. Zastanawiałam się co to spowodowało i prawdopodobnie zawdzięczam to orzechom, jadłam do niedawna cztery dziennie, ostatnio przeszłam na trzy orzechy dziennie. Faktycznie ciśnienie mam w normie i zapewne zawdzięczam to regularnemu jedzeniu orzechów.
przeczyszczajaco najlepiej działają z miodem, albo łyżeczke zmielonych orzechów wł. wymieszac z 2-3 cm mleka w szklance i wypić na czczo przynajmniej 30min przed sniadaniem
A ja nie nawidze orzechów włoskich.
Też zajadam się orzechami, na talerzyk nakładam łyżkę miodu spadziowego i maczam w nim połówki orzechów,pyszności.
A to ze skorupką jeść czy bez ?
Jarównież zabrałam się do jedzenia orzechów i zgłębiam o nich wiedzę . Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze nie śpią….
Najlepszymi orzechami pod względem odżywczym są orzechy włoskie. Trzeba się starać, aby kupować orzechy nie prażone, bo wtedy zachowują więcej wartości. Szczegółowe porównanie – wartości odżywcze – odzywianie info pl/przydatne-informacje/artykuly/art,orzechy-rodzaje-i-porownanie-wartosci-odzywczych.html
Własnie kupilem w biedronie dzis woreczek orzechow wloskich siedzie na kapie i z ciekawosci klikonolem w googlach orzechy wloskie i tak sie tu znalazlem ciekawy artukul i od dzis orzechy wloskie są w mojej diecie lol mniam
AKURAT WCINAM ORZECHY , SIEDZĘ NA KOMPIE , WPISAŁEM FRAZĘ ;”ORZECHY WŁOSKIE”.i SIĘ TU ZNALAZŁEM….DOBRZE BO WCZORAJ POPIŁEM I PODLECZĘ WĄTROBĘ
dzięki właśnie jem i chciałem zobaczyć co tam piszą na ich temat z tym przeczyszczeniem to racja już mnie pomału zaczyna cisnąć bo ich dużo zjadłem:D
mniam mniam
Witam wszystkich.Mam takie pytanie do osób co się znają na orzechach włoskich.Gdy orzechy są oberwane lub same spadły i zostały wsypane do koszyka ale po paru dniach na tych skorupach pokryła się biała pleśń jak puch,ale w środku są zdrowe czy mimo wszystko te orzechy nie są do spożycia ? Proszę odpisać na mój E-MAIL z góry dziękuje Krzysztof. wrotaczasu82@wp.pl
Dzięki za dobry artykuł. Lubię orzechy włoskie, ale za rzadko jem, muszę się poprawić!
Ja właśnie wcinam i czytam
Ale też zdecydowanie za mało ich spożywam..