RSS

Orzechy włoskie – właściwości zdrowotne

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Orzechy i nasiona
Produkty

Orzechy  włoskie, często określane  jako ”żywność mózgu ”, miano to zawdzięczają nie swojemu pomarszczonemu kształtowi, ale temu iż dostarczają  substancji dzięki którym organ ten może sprawnie działać. Zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), co korzystnie wpływa na zdrowie.

Orzechy  są również źródłem steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. Orzechy  włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3 .

Mimo, że orzechy zapewniają wiele korzyści sercowo-ochronnych, wiele osób unikach ich w obawie przed zwiększeniem masy ciała. Te obawy są bezpodstawne, w  rzeczywistości osoby jedzące orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100g) są mniej narażone na przyrost masy ciała niż te osoby, które nie jedzą ich wcale.

Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz  minerałów, które są odpowiedzialne za  antyoksydacyjną  obronę organizmu.

Dodając do swojej diety orzechy włoskie robimy krok w kierunku polepszenia działania układu krążenia. Orzechy włoskie pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.

Orzech ma łagodne działanie przeczyszczające, co jest korzystne w przypadku zaparć. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które są doskonałym budulcem mięśni i innych tkanek.

Orzechy pomagają poprawić metabolizm organizmu, zalecane są u pacjentów ze schorzeniami wątroby.

Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:

  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g

Orzechy włoskie łuskane cena za 150g to ok 6 złotych.


Wybrane artykuły w tej kategorii
REKLAMA
REKLAMA

Komentarzy: 12, Dodaj Swój ↓

  1. avatar
    wiki11 #
    1

    A ja nie nawidze orzechów włoskich.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 2 votes)
  2. avatar
    Janka #
    2

    Też zajadam się orzechami, na talerzyk nakładam łyżkę miodu spadziowego i maczam w nim połówki orzechów,pyszności.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 4 votes)
  3. avatar
    JM #
    3

    A to ze skorupką jeść czy bez ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  4. avatar
    Ania #
    4

    Jarównież zabrałam się do jedzenia orzechów i zgłębiam o nich wiedzę . Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze nie śpią….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  5. avatar
    Artur #
    5

    Najlepszymi orzechami pod względem odżywczym są orzechy włoskie. Trzeba się starać, aby kupować orzechy nie prażone, bo wtedy zachowują więcej wartości. Szczegółowe porównanie – wartości odżywcze – odzywianie info pl/przydatne-informacje/artykuly/art,orzechy-rodzaje-i-porownanie-wartosci-odzywczych.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. avatar
    mati #
    6

    Własnie kupilem w biedronie dzis woreczek orzechow wloskich siedzie na kapie i z ciekawosci klikonolem w googlach orzechy wloskie i tak sie tu znalazlem ciekawy artukul i od dzis orzechy wloskie są w mojej diecie lol mniam :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  7. avatar
    PETER #
    7

    AKURAT WCINAM ORZECHY , SIEDZĘ NA KOMPIE , WPISAŁEM FRAZĘ ;”ORZECHY WŁOSKIE”.i SIĘ TU ZNALAZŁEM….DOBRZE BO WCZORAJ POPIŁEM I PODLECZĘ WĄTROBĘ

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  8. avatar
    orzech #
    8

    dzięki właśnie jem i chciałem zobaczyć co tam piszą na ich temat z tym przeczyszczeniem to racja już mnie pomału zaczyna cisnąć bo ich dużo zjadłem:D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  9. avatar
    lala #
    9

    mniam mniam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. avatar
    Krzysztof #
    10

    Witam wszystkich.Mam takie pytanie do osób co się znają na orzechach włoskich.Gdy orzechy są oberwane lub same spadły i zostały wsypane do koszyka ale po paru dniach na tych skorupach pokryła się biała pleśń jak puch,ale w środku są zdrowe czy mimo wszystko te orzechy nie są do spożycia ? Proszę odpisać na mój E-MAIL z góry dziękuje Krzysztof. wrotaczasu82@wp.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  11. avatar
    Wojtek #
    11

    Dzięki za dobry artykuł. Lubię orzechy włoskie, ale za rzadko jem, muszę się poprawić!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
    • avatar
      Michael #
      12

      Ja właśnie wcinam i czytam :) Ale też zdecydowanie za mało ich spożywam..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 4 votes)

Komentarze

*