RSS

Olejek neroli

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Aromaterapia
Naturalnie i zdrowo
Olejek neroli to jeden z najdroższych olejków.  Pozyskiwany jest z kwiatów gorzkiej pomarańczy(Citrus aurantium).
Olejek neroli w medycynie naturalnej jest ceniony ze względu na swoje właściwości  normalizujące ciśnienie krwi, łagodzi zaburzenia rytmu serca, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Olejek ten jest silnym afrodyzjakiem.
W sferze emocjonalnej pomaga łagodzić stany  depresyjne, bezsenność, nerwice, działa uspokajająco.
W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające  skórę  suchą i mieszaną. Olejek neroli świetnie się nadaje również do cery tłustej, gdyż ma silne właściwości sebostatyczne – normalizujące wydzielanie sebum. Pomaga likwidować rozstępy po ciąży lub nagłej zmianie masy ciała. Ułatwia szybką regenerację skóry.  Likwiduje trądzik różowaty i redukuje wypadanie włosów.  Leczy łupież.
Olejku neroli nie stosuje się bezpośrednio na skórę.
Dawkowanie:
Do  kąpieli:10-15 kropli na wannę wypełnioną woda. ( Olejki eteryczne dobrze jest przed wlaniem do wanny rozcieńczyć w szklance mleka, łyżce stołowej oleju bazowego, bądź innym nośniku).
Do masażu: 2-6 kropli na łyżkę stołową wybranego, roślinnego oleju do masażu.
Do kominka aromaterapeutycznego: 10-15 kropli do miseczki wypełnionej wodą
Przeciwwskazania:
  • Nie stosować w czasie ciąży
  • Nie stosować przy alergii  i nadwrażliwości na ten olejek
  • Z powodu dużego  wpływu tego olejku na sferę emocjonalną, nie stosować u dzieci poniżej 7 roku życia.


Wybrane artykuły w tej kategorii