RSS

Nie gorzka prawda o czekoladzie

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:natuRADY
Naturalnie w kuchni
Produkty

Czekolada to produkt z nasion tropikalnego drzewa kakaowca. Ciemna czekolada zawiera wiele antyoksydantów (prawie 8 razy więcej niż truskawki), głównie flawonoidy. Antyoksydanty te chronią organizm przed starzeniem spowodowanym przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do uszkodzeń, a zarazem chorób serca. Flawonoidy regulują ciśnienie krwi poprzez produkcję tlenku azotu. Kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie pomaga zachować serce i układ krążenia w dobrej kondycji. Masło kakaowe w czekoladzie zawiera kwas oleinowy, który jest mono-nienasyconym kwasem tłuszczowym, mogącym podnieść stężenie dobrego cholesterolu we krwi.

Dwie główne korzyści dla zdrowia serca gorzkiej czekolady to:

  • obniżenie ciśnienia krwi
  • obniżenie poziomu cholesterolu. Badania wykazały, że ciemna czekolada może zmniejszyć stężenie złego cholesterolu LDL nawet o 10 %.

Inne właściwości ciemnej czekolady:

  • wyborny smak
  • pobudza produkcję endorfin, co daje uczucie przyjemności
  • zawiera serotoninę, która działa jak środek antydepresyjny
  • zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje pobudzające
  • dodawana do kosmetyków zmiękcza skórę (masło kakaowe)

Dobrze jest znać korzystne dla zdrowia właściwości ciemnej czekolady. Jednak nie oznacza to, że koniecznie trzeba jeść jej więcej. Batony i cukierki często zawierają dużo tłuszczu, cukru i kalorii. Umiar jest zawsze kluczem do zdrowia – kawałek czekolady raz na jakiś czas nie będzie szkodliwy dla organizmu. Jeśli masz wybór, wybierz gorzką czekoladę dla jej wysokiej zawartości flawonoidów!


Wybrane artykuły w tej kategorii