RSS

Kozie mleko

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Nabiał
Naturalnie w kuchni

Mleko kozie jest najbardziej bliskie ideału żywności, gdyż jego struktura chemiczna jest zdumiewająco podobna do mleka matki. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia,  fosforu, ryboflawiny (witaminy B2) i potasu. Jego białka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.

Świeże mleko kozie ma lekko pikantny smak. Ten smak jest wynikiem obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kaprynowego i kaprylowego. Świeże, prawidłowo przechowywane mleko zazwyczaj ma bardzo neutralny smak.

Skład mleka w dużym stopniu zależy od rasy kóz i sezonu. W lecie produkcja mleka jest większa, ale zawartość tłuszczu i białka jest niższa. Natomiast w okresie zimowym wydajność mleka jest niższa lecz zawartość tłuszczu i białka są wyższe.

Kubek koziego mleka dostarcza 33% dziennej zawartości wapnia, 17% dziennej zawartości białka. Zawartość cholesterolu waha się od 10 do 15 mg/100 g mleka (w zależności od ilości tłuszczu). Badania wykazały, że mleko kozie może być trawione przez organizm ludzki w ciągu 20 minut, a mleko krowie od 2 do 4 godzin.

Kozie mleko zawiera również witaminy A, D oraz kwas foliowy w małym stopniu witaminę B12.

Mleko kozie jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego, ze względu na następujące czynniki:

  • Wielkość kuleczek tłuszczu. Kuleczki tłuszczu mleka koziego są drobniejsze niż mleka krowiego, przez co mają większą powierzchnię styczności z enzymami rozkładającymi tłuszcz. Dzięki temu tłuszcz z mleka koziego jest łatwiej trawiony.
  • Łańcuchy trójglicerydów o średniej długości  (MCT). Mleko kozie ma więcej MCT niż mleko krowie. Lipazy (enzymy trawiące lipidy) łatwiej reagują z krótszymi kwasami tłuszczowymi co przyśpiesza trawienie. MCT mleka koziego mają wyjątkową zdolność do zapewnienia energii ludzkiemu metabolizmu, jak również do obniżenia, hamowania i rozpuszczania złogów cholesterolu.

Mleko kozie jest naturalnie homogenizowane. Tworzy miękki twaróg w porównaniu do mleka krowiego, a tym samym jest łatwiej trawione i wchłaniane. Regularne spożywanie mleka koziego znacznie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości, zwiększa stężenie witamin, minerałów i hemoglobiny we krwi.

Mleko kozie, a nietolerancja laktozy

Enzym laktazy odpowiedzialny jest za trawienie laktozy w mleku. Osoby, które nie posiadają tego enzymu cierpią na nietolerancje laktozy. Mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie, jednak nawet taka ilość może wywoływać niepożądane reakcje u tych osób. Może się jednak zdarzyć, że osoba nietolerująca laktozę z mleka krowiego będzie lepiej przyswajać mleko kozie. Zawartość laktozy w kozim mleku wynosi około 10% .

Mleko kozie, a alergia

To czy mleko kozie może być lepiej tolerowane niż mleko krowie zależy od rodzaju białka, które powoduje alergię. Większość osób z alergią na białko w krowim mleku uczulone są na b-laktoglobulinę. Białko to występuje również w kozim mleku i wtedy nie daje alternatywy. Warto jednak próbować zastępować mleko krowie, ponieważ ludzie, którzy mają alergię na białka mleka krowiego, często mogą pić mleko kozie bez niepokojących objawów.

Mleko a niemowlęta

Kozie mleko może być niekiedy stosowane jako zamiennik mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Niestety w mleku kozim brakuje kilku składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju niemowląt, jeżeli rodzice są zainteresowani zamianą mleka krowiego na mleko kozie powinni skonsultować się z lekarzem pediatrą, w celu zbilansowania diety malucha. Starsze dzieci i dorośli mogą bez przeszkód spożywać mleko kozie w zamian mleka krowiego.


Wybrane artykuły w tej kategorii
REKLAMA
REKLAMA

Komentarzy: 107, Dodaj Swój ↓

  1. avatar
    Gosia #
    1

    Witam, sprzedam mleko kozie,sery kozie twarogowe i podpuszczkowe,jogurt kozi,masło kozie,śmietanke kozią, jaja kurze-w tym od zielononóżki kuropatwianej.Możliwość dowozu do Warszawy co tydzień.Ceny konkurencyjne.Produkty bez konserwantów, wytwarzane we własnym gospodarstwie.
    Zapraszam:536 603 084,789 433 572

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. avatar
    Honey #
    2

    Ekologiczne mleko kozie 10zł/L
    Twarożek 66zł/kg
    Gospodarstwo w okolicach Przywidza woj.pomorskie mail:donwittorio@wp.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. avatar
    kuba #
    3

    witam z racji tego ze mam dziecko alergika mam na sprzedaż nadmiar koziego mleka zapraszam mikolow katowice orzesze TEL 516768598

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. avatar
    FERMA KOZI GRÓDEK #
    4

    Gospodarstwo rolne „Kozi gródek” poleca produkty z koziego mleka:
    Mleko kozie 6 zł za litr w szklanych słoikach pasteryzowane lub niepasteryzowane.
    Jogurt 10 zł za litr
    Ser twarogowy 35 zł za kilogram
    Ser Twardy dojrzewający 55 zł za kilogram
    Sery dojrzewające smakowe 60 zł za kilogram:
    - czarnuszką
    - kozieradką
    - bazylią
    - papryką
    - ziołami prowansalskimi
    - z czosnkiem niedźwiedzim
    - z orzechami włoskimi
    - z chili
    Mleko pochodzi z zarejestrowanego stada. Kozy są pod stałą opieką weterynaryjną.
    POLECAM DOSTAWY DO LUBLINA WE WTORKI I PIĄTKI. WYSYŁKA RÓWNIEŻ MOŻLIWA, SERY I MLEKO DOCHODZĄ NA DRUGI DZIEŃ KURIEREM tel. 504 277 458

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
    • avatar
      Selma #
      5

      Oj rozumiem Kurę. Ser biały, kiełbasa – rasyraty, ktf3rych nie doceniamy w Polsce, za to na emigracji kazdy smakuje jak rarytas. A wiecie, że ser biały można samemu zrobić w domu. Jeżlei macie dostęp do mleka pełnotłustego i najlepiej nie pasteryzowanego to samk będzie podobny do naszego polskiego sera.Ja robę taki ser nawet z mleka UHT. Jakoś w Irlandii chyba nie przykałdają się do norm.W kazdym razie 2 (lub wiecej) litry mleka należy odstawić w ciepłe miejsce aby skwaśniało.Czyli żeby zrobiło się konsystencji jogurtu. W waszym klimacie wystarczy przypuszczam noc na to. Potem mleko należy podgrzać ale nie zagotować.W czasie gotowania oddzieli się woda od skrzepu. Kiedy to się stanie należy garnek zdjąc z ognia i zawartość przelać na cedzak do makaronu wyłożony gazą albo lnianą ściereczką. Teraz trzeba poczekać aby woda obciekła a skrzep stwardniał. Można mu pomf3c lekko odciskąjąc. Najlepsza jednak metoda wstawić na kilka/ kilkanaście godzin do lodf3wki aby sam obciekł. I serek mamy gotowy. Może ten z mleka kartonowego nie smakuje jak nasz polski ser ale z braku laku dobry i taki.Pozdrawiam

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. avatar
    Gospodarstwo Swoboda #
    6

    Sprzedam kozie mleko EKO sery podpuszczkowe smakowe z ziolami oraz male capki.
    Ewa okolice Przemysla
    Kontakt 603078479

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  6. avatar
    Vitalii #
    7

    Witam!!! jestem z warszawy, potrzebuje 2 razy w tygodniu kozie mleko dziecku. prosze o kontakt 729-279-392, 880-331-773

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • avatar
      katarzyna #
      8

      Witam, czy chęć na kozie mleko jest jeszcze aktualna? tmtch@orange.pl 504 873 829

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. avatar
    Sheisnot #
    9

    Poszukuję mleka koziego z okolic Bydgoszczy. 2razy w tygodniu. kontakt: dag.kasi@gmail.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. avatar
    Milena/Wieluń #
    10

    kupię mleko kozie okolice Wielunia (woj. Łódzkie)cykliczna
    501086281
    Pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  9. avatar
    Anna #
    11

    Poszukuję kozie mleko dla dziecka kupowalibyśmy 2 razy w tygodniu. Wrocław okolice Psiego Pola, Mirków, Długołeka. Proszę o kontakt e-mail: anyshka@tlen.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • avatar
      Kazutaka #
      12

      To ja poproszę bazrdo o adres tego Wet Marketu :) Może w piątkowy poranek spotkam Kurę w kolejce (?) po śnieżny ser? Albo uprzedzę Francuzkę, że już zamf3wiony! :) :) :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. avatar
    Vode #
    13

    a ktos coś w okolicach Szczecina? :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. avatar
    Aleksandra #
    14

    Witam z chęcią kupowałabym cyklicznie mleko i sery kozie, mieszkam w toruniu,proszę o kontakt jelinska.a@op.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • avatar
      Aleksandra #
      15

      Witam. Dopiero dzisiaj przeczytałam ogłoszenie. Mieszkam w Rzęczkowie w Gospodarstwie Agroturystycznym. Posiadam kilka kóz żywionych naturalnie- siano/trawa, owies, warzywa. Mleko smaczne- codziennie sprawdzam, ponieważ sama je piję (twarożek również). Mam klienta z Torunia, który szuka „kontrahenta”, aby nie przyjeżdżać 2x w tygodniu- na dogadanie.M

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  12. avatar
    Maria Wróbel #
    16

    Witam :) Sprzedam kozie mleko i ser – od Basiuni, która karmiona jest naturalnie. Cena to: mleko – 6 zł/l, ser – 30 zł/kg. Mieszkam w okolicy Ostrzeszowa woj. wielkopolskie. Proszę dzwonić 691432209

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  13. avatar
    neferidiana_26091983@poczta.fm #
    17

    Witam.Kupię 8 litrów mleczka koziego,kilogram sera koziego,masełko kozie,jogurty kozie,/jestem z Dąbrowy Górniczej…Interesowałyby mnie stałe zakupy mleka koziego oraz produktów z mleka koziego,proszę o kontakt na powyższy e-mail bądź numer telefonu: 730-570-373.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. avatar
    Małgosia_Neferidiana #
    18

    Witam Serdecznie!!! Chciałabym kupić mleko kozie 10 litrów,ser biały kozi kilogram,masełko kozie 5 osełek.jogurty kozie 8 litrów.Jestem z Dąbrowy Górniczej.Oczywiście zależałoby mi na cyklicznej dostawie,,,Jeśli będzie to blisko na terenie śląska jestem sama w stanie po to przyjechać lub prosiłabym by pan lub pani dostarczyli mi do domu.Mój numer to 730-570-373.Z Góry Dziękuję.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. avatar
    Julia #
    19

    Kupie kozie mleko na terenie Śląska-Zagłębia!
    Kontakt juliacaraxxx@op.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  16. avatar
    AGNIESZKA''' #
    20

    Mleko kozie i sery ,kozy karmione owsem, warzywkami, siankiem i brykają po lace pełnej ziół.Mleko 7zł/l ,ser 50zł/kg Wsola koło Radomia tel.798997361

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  17. avatar
    Gospodarstwo agroturystyczne 'AGROROGALSCY' #
    21

    SPRZEDAM EKOLOGICZNE KOZIE MLEKO ORAZ SER.
    LITR MLEKA – 5 ZŁ
    KILOGRAM SERA – 60 ZŁ

    MIESZKAM W KRYSZTAŁOWICACH. JEST TO MAŁA MIEJSCOWOŚĆ,KTÓRA LEŻY 27 KM OD WROCŁAWIA.

    KONTAKT:
    e- mail – agrorogalscy@interia.pl
    nr tel. – (71) 391 193 0 lub 501 819 042

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  18. avatar
    Aleksandra #
    22

    Sprzedam kozie: mleko (6zł/l) i twaróg (30zł/kg). Kozy zdrowe, odrobaczone, karmione naturalnie: owies, trawa-lato, siano-zima. Odbiór osobisty Rzęczkowo k/Zławieś Wlk wzgl.2x w tygodniu Fordon. Kontakt 692 349 533

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)
  19. avatar
    justyna #
    23

    Sprzedam kozie mleko, Zawiercie, 8 zł litr, kontakt 510903844 kontakt po 18

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  20. avatar
    ata #
    24

    Szukam mleka koziego i jego przetworów dla dziecka i nie tylko – okolice Jastrzębia – Zdroju- tak do 30 km. renata-71@wp.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  21. avatar
    Jacek Joanna #
    25

    Sprzedam mleko kozie z gospodarstwa ekologicznego. Mleko w cenie 6 zł. Odbiór osobisty. Karmione naturalnymi paszami.

    Wałdowo królewskie tel 506 133 712
    ( 12 km od Bydgoszczy )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  22. avatar
    Monika #
    26

    Kozie mleko 7zł i jogurt 10 zł/litr. Okolice Lublina. Tel. 607994126

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  23. avatar
    11WITEK11@GAZETA.PL #
    27

    SZUKAM DOSTAWCY śWIEŻEGO MLEKA KOZIEGO I JEGO PRZETWORÓW DLA DZIECKA W WARSZAWIE. CYKLICZNE DOSTAWY
    WITEK

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
    • avatar
      mmoscicka@op.pl #
      28

      Witam Pana . Mam do zaoferowania świeże mleczko kozie,śmietankę kozią, masło kozie,sery kozie.Kozy są odrobaczone,karmione paszami naturalnymi-sianko,trawa,owies.Moje córki dzięki mleku koziemu są zdrowe.Rozpoczęliśmy hodowlę kózek ze względu na silną alergię najstarszej(7lat).Mleko pi przetwory chętnie dowiozę do Warszawy z,tel.:536 603 084

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
      • avatar
        Paris #
        29

        pisze:A da się coś takiego zrobić z agaerm? Chodzi za mną Galaretkowa tęcza ale z agaru i nie wiem czy się da łączyć ze sobą rf3żne warstwy, czy się nie rozpłyną pod wpływem ciepła tej z gf3ry.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • avatar
      Denisse #
      30

      Dziwne. Dawno juz nie widziałem w haldnu takich produktf3w z opisem „feta”. Ale swoją drogą zamiast „typu feta” niech piszą „typu greckiego” i będą mieli spokf3j. A jakaś informacja jest potrzebna, bo skąd nabywca ma wiedzieć, ze to białe to jednak nie twarożek?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  24. avatar
    Kasia #
    31

    Szukam dostawcy świeżego mleka koziego (dla dziecka) w okolicach Bydgoszczy, ewentualnie gmin sąsiednich. Bardzo proszę o kontakt na adres ankieter@gmail.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • avatar
      Sureerat #
      32

      A teraz cd – troche triuednjszy. Otoz, mozna zrobic twarog identyczny jak w Polsce z mleka UHT czy pasteryzowanego. Na dwa sposoby.Pierwszy: warunkiem jest znalezienie kwaśnej śmietany z żywymi bakteriami (należy sprawdzić na opakowaniu czy zawiera żywe bakterie). Ciekawe czy w Singapurze mozna taka kupic? Jesli zdobyliśmy śmietanę (chuda wystarczy, nie chcemy produkowac masla), to podgrzewamy 1 litr mleka do temperatury pokojowej. Mieszamy ok. 100g śmietany z niewielką ilością mleka i całość dodajemy do uprzednio podgrzanego. Pozostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 14 godzin, do momentu utworzenia się porcelanowego, zwięzłego skrzepu. Następnie garnek z ukwaszonym skrzepem podgrzewamy ok. 30 minut na małym ogniu, do momentu wytworzenia się dość znacznej ilości żf3łtej i klarownej serwatki. Zawartość garnka wylewamy na bardzo geste sitko lub sitko + gaze i pozostawiamy do odcieknięcia. Zeby podnieść prawdopodobieństwo sukcesu do podgrzewanego mleka mozna dodac szczypte cukru.Drugi sposob – gdy śmietany brak. Trzeba pojsc do apteki i kupic kapsułki do terapii probiotycznej, czyli podawane po antybiotykach w celu odbudowania dobrej flory bakteryjnej w wyjałowionym organizmie one zawieraja zywe szczepy bakterii lactobacillus casei . O te bakterie chodzi! Jedna kapsulka wystarcza na jeden-dwa litry mleka. Podgrzewamy lekko mleko, wyspujemy zawartość kapsułki i odstawiamy do skwaszenia w temperaturze pokojowej. Tylko ostrożnie z podgrzewaniem mleka, zeby nie zamordować bakterii ;) Powinno byc lekko cieple, mozna sprawdzic palcem, jak palec czuje cieplo, to juz jest limit temperatury dla bakterii. Zatem witamy Kure w gronie serowarow ;) Powodzenia, zwłaszcza, ze Kura bedzie eksperymentowac na mleku z całego swiata, bo jak przypuszczam w Singapurze pewno nie ma lokalnych krow ;)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  25. avatar
    Magdalena #
    33

    kozie mleko, jogurt, twaróg, ser wędzony. Z mleka kóz żywionych pasami naturalnymi. kozy sa odrobaczana, pod kontrola weterynaryjną.
    okolice Końskich i raz w tygodniu Łódź.
    514-540-942

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  26. avatar
    Technolog Zywnosci #
    34

    W artykule jest kilka bledow,

    ”Enzym laktazy odpowiedzialny jest za trawienie laktozy w mleku” Enzym nosi nazwe LAKTAZA nie laktazy.

    Poza tym artykul podaje, ze kozie mleko ma ok 10% cukru mlecznego-laktozy. Badania naukowe podaja wartosc ok 4.2% wiec jest to dosc znaczna roznica. 10% moze sie odnosic do oligosacharydow ogolem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  27. avatar
    Monika #
    35

    Sprzedam kozie mleko oraz kozie sery w 100% naturalne z własnego gospodarstwa rolnego.Kozy pasione w sposób ekologiczny.Polecam!Ceny bardzo konkurencyjne.W sprzedaży także wiejskie ekologiczne jaja.
    Proszę o kontakt pod numerem tel. 535-000-754(woj.łódzkie okolice Rzgowa,Łodzi)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  28. avatar
    Hodowla kóz Lublin #
    36

    KOZIE MLEKO Z DOSTAWĄ DO DOMU 6zł za litr w szklanych pojemnikach najlepiej stałe dostawy 2 razy w tygodniu.
    Telefon 504277458 LUBLIN

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. avatar
    Hodowla kóz #
    37

    Lublin mleko kozie świeże. Tel. 504-277-458

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  30. avatar
    Sebastian #
    38

    Witam sprzedam kozie mleko w cenie 7zł litr kontakt797327502 dzwonic po 18 woj slaskie Gliwice(bojków)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  31. avatar
    Gospodarstwo ekologiczne #
    39

    Sprzedam kozie mleko-swieże z ekologicznego gospodarstwa, twarożek kozi, sery podpuszczkowe, smakowe oraz ekologiczne jaja.Mam do sprzedania rownież młode kózki i koziołki.(woj. wielkopolskie).Pozdrawiam.Magdalena, tel;696452171

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)
  32. avatar
    ELKA #
    40

    Szukam mleka koziego dla dziecka PILNIE odbiór osobisty
    okolice Włocławek Inowrocław Radziejów ela10@interia.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
    • avatar
      Jacek Joanna #
      41

      Witam

      Mam do sprzedania mleko kozie, z gospodarstwa ekologicznego. 6 zł za litr. Mieszkamy 12 km od Bydgoszczy. Kontakt 506 133 712

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +3 (from 3 votes)
      • avatar
        sheisnot #
        42

        witam! czy to jeszcze aktualne?? jestem z fordonu i poszukuję 2 razy w tygodniu mleczka :) pozdrawiam!! :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • avatar
          Oliver #
          43

          Kiedyś Mlokovita sprzedawała ser Feta, potem ser TYPU FETA a oatstnio ser FAVITA:) w marketach można też dostać ser feta firmy Arla – a oatstnio jadlem we Francji salatkę grecka ale nazwaną „sałatkę kreteńską”

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)

Komentarze

*