RSS

Irlandzki chleb domowy

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Przepisy

Składniki:

  • 1 1/4 kg śrutu pszennego
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 1/4 l ciepłej wody
  • 55g stopionej margaryny

Przepis:

Mąkę wkładamy do naczynia, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i margarynę. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, po czym odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia przykryte wilgotną ściereczką. Ciasto wkładamy do form wcześniej wysmarowanych oliwą. Piec 15 minut w 220 stopniach C, a następnie 20-25 minut w temperaturze 190 C. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia smarujemy wierzch mlekiem, by nadać mu połyskującą i chrupiącą skórkę.


Wybrane artykuły w tej kategorii