RSS

Domowa polewka

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Przepisy

Prosta w przygotowaniu zupa, potocznie zwana polewką, to smaczna i zarazem łagodna przekąska. Polewkę możemy przygotować w kilkanaście minut i podawać z ugotowanymi ziemniakami bądź bułką pszenną. Polewka jest szczególnie polecana przy skurczach i innych dolegliwościach żołądkowych. Jest też doskonałą przekąską na śniadania lub delikatny piątkowy obiad.

Polewkę możemy przygotować wedle upodobań i w zależności od gustów smakowych modyfikować ilość poszczególnych składników. Mój ulubiony przepis to:

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 0,5 l kefiru
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • śmietanka 30%
  • ugotowane ziemniaki lub bułka pszenna

Sposób przygotowania:

Do kefiru dodajemy mąkę i łączymy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Aby nie doprowadzić do zważenia się mleka, odlewamy 2 łyżki zagotowanej wody do przygotowanego kefiru z mąką. Następnie całą zawartość naczynia z kefirem dodajemy do zagotowanej wody, ciągle mieszając. Gotujemy całość przez kilka minut, nie doprowadzając do wżenia. Polewkę nalewamy na talerz dodają odrobinę śmietanki (wedle gustu) oraz ziemniaki bądź bułkę pszenną.


Wybrane artykuły w tej kategorii
REKLAMA
REKLAMA

Komentarzy: 4, Dodaj Swój ↓

  1. avatar
    uLA #
    1

    Dziś gotuję, ja tak
    2 litry wody zagotować z solą, do tego wlewam rozmieszaną kwaśna śmietanę 150 ml + 100 ml maślanki lub zakwasu czy kefiru z 4-5 łyżek maki tortowej, gotuje na wolnym ogniu 5 min, mieszając aby się nie przypaliła. Podaje z chlebem koniecznie z prawdziwym masłem, ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, plus biały ser. Każdy doprawia solą w/uznania, polecam jeść gorącą + gorące ziemniaki, do każdego talerza dokładam łyżke smietany kwaśnej 18 i łyzkę słodkiej 18 Można gotować na samej kwaśnej śmietanie. Smacznego

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. avatar
    moni #
    2

    Super danie , fajny przepis tylko prawdopodobnie” wkradł” się błąd …
    troszkę mało tego kefiru tylko 0.5 ml(mililitra):)…raczej niemożliwe
    wydaje mi się ,że powinno być 0.5 litra.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. avatar
    kotmun #
    3

    tak , tak , to wspaniały posiłek – nikomu nie zaszkodzi , wspaniały w swojej prostocie.To wspomnienie mojego dzieciństwa :),:)- można też dodawać pokruszony biały ser lub wędzony biały ser .(pychotka)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. avatar
    Zielarka #
    4

    Uwielbiam polewkę :) Dla mnie to smaczny lekki posiłek na każdą porę :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentarze

*