RSS

Apetyt na koper

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie i zdrowo
Zioła

Koper to stara roślina uprawna pochodząca z Chin i Egiptu, wymieniona na papirusie Eberasa jako lekarstwo na ból głowy. W Polsce nasiona kopru są ważnym lekiem w pediatrii. Niemowlętom podaje się napar z kopru przy wzdęciach wraz z rumiankiem jako środek wiatropędny. Spożywany jako napar z nasion lub drobno posiekane listki, wpływa na poprawienie apetytu oraz działa moczopędni i mlekopędnie.

W gospodarstwie domowym duże zastosowanie mają zielone listki kopru jako przyprawa do gotowanych ziemniaków, zup, sałat, mizerii, mielonego mięsa, ryb. Wyśmienite są na chlebie z pomidorem, twarogu – można dodać czosnek i kminek, który łagodzi wzdęcia. Cała roślina kopru jest nieodzownym składnikiem przy kiszeniu ogórków (wraz z czosnkiem i chrzanem).

Koper zawiera dużo witamin: C, B1, B2, PP i soli mineralnych: potas, wapń, fosfor, żelazo.


Wybrane artykuły w tej kategorii
REKLAMA
REKLAMA

Komentarzy: 2, Dodaj Swój ↓

  1. avatar
    WP Themes #
    1

    Nice post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. avatar
    kotmun #
    2

    Sos koperkowy wspaniały do ziemniaczków i niezawodny do rybki.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentarze

*