RSS

Olejek lawendowy

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Aromaterapia
Naturalnie i zdrowo

Olejek lawendowy jest jednym z pierwszych używanych we współczesnej aromaterapii. Ma zastosowanie jako środek antyseptyczny,   oczyszczający, regenerujący skórę po oparzeniach, lek przeciw migrenie.  Stosowanie olejku lawendowego wspomaga przepływ krwi do mięśnia sercowego,  normalizuje ciśnienie u osób z nadciśnieniem,zwiększa odporność organizmu i łagodzi ukąszenia owadów.

W sferze emocjonalnej olejek lawendowy pomaga przy bezsenności, lekkiej histerii, działa przeciwdepresyjne, zmniejsza ociężałość umysłową, irytacje i palpitacje.  Zmniejsza objawy syndromu chronicznego zmęczenia.

Olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.  Stosuje się go w stanach zapalnych, zaczerwienieniach i łuszczeniu skóry. Eliminuje łupież i poprawia kondycje łamliwych włosów. Łagodzi pęcherzykowe zmiany trądzikowe. Jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry.

Lawenda jest jednym z bardzo niewielu olejków eterycznych, które można aplikować bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia.

Dawkowanie:

Do  kąpieli:10-15 kropli na wannę wypełnioną woda. ( Co prawda olejek lawendowy nie zrobi nam krzywdy ale inne olejki eteryczne dobrze jest przed wlaniem do wanny rozcieńczyć w szklance mleka, łyżce stołowej oleju bazowego, bądź innym nośniku).

Do masażu: 2-6 kropli na łyżkę stołową wybranego, roślinnego oleju do masażu.

Do kominka aromaterapeutycznego: 10-15 kropli do miseczki wypełnionej wodą

Przeciwwskazania:

  1. Nie stosować w czasie stosowania jodu i leków zawierających żelazo.
  2. Nie stosować przy indywidualnej nietolerancji lawendy.
  3. Nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży, szczególnie po przebytym poronieniu.



Wybrane artykuły w tej kategorii