RSS

Marchewkowe pole

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Owoce i warzywa
Produkty

Marchew to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, pochodząca z Azji. Wysoki poziom wartości odżywczych i leczniczych czyni ją jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.

Jest bogata w witaminy A, B1 (tiamina), B2,B6, C oraz E. Zawiera potas, wapń i magnez. Marchew odpowiedzialna jest za usuwanie toksyn z organizmu, które mogą przyczyniać się do powstawania trądziku. Oczyszcza krew i wątrobę. Zawarte w niej pektyny i włókna, mają właściwość obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Jako doskonałe źródło antyoksydantów beta-karotenu, witamin A, C i E, pomaga chronić przed chorobami układu krążenia i nowotworami.

Inne korzyści zdrowotne wynikające z jej spożywania to:

  • poprawa widzenia (zwłaszcza w nocy)
  • regulacja poziomu cukru we krwi
  • zapobieganie zaparciom
  • likwiduje przewlekły kaszel
  • zwiększa odporność (zwłaszcza wśród osób starszych).
  • zmniejszenie nadwrażliwości na światło (beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych)
  • zmniejsza ryzyko występowania chorób serca
  • obniża ciśnienie krwi
  • poprawia wygląd skóry.

Przy zakupie marchwii , wybierajmy ciemniejsze odmiany. Według badań ciemniejsza marchew może zawierać do 50 procent więcej beta-karotenu niż w jaśniejszych odmianach.

Dodajmy to warzywo do naszej diety i cieszmy się jego walorami nie tylko smakowymi ale i zdrowotnymi.


Wybrane artykuły w tej kategorii
REKLAMA
REKLAMA

Komentarzy: 1, Dodaj Swój ↓

  1. avatar
    Zielarka #
    1

    Uwielbiam chrupać te malutkie marcheweczki:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentarze

*