RSS

Chleb pełnoziarnisty

Komentarze do artykułu Przeczytaj pozostałe artykuły w kategoriach:Naturalnie w kuchni
Przepisy

Składniki:

  • ok.120g drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 400g mąki krupczatki
  • 200g otrąb pszennych
  • 200g płatków owsianych
  • 120g kaszy jęczmiennej
  • łyżeczka soli kuchennej
  • 2 łyżeczki cukru

Receptura:

Drożdże razem z mlekiem, cukrem oraz kilkoma łyżkami mąki dokładnie rozrabiamy.Pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto wyrośnie, czyli na około 30 minut. Następnie dodajemy do ciasta resztę składników i wyrabiamy.  Ponownie odstawiamy na 30 minut. Ciasto wkładamy do wcześniej wysmarowanych oliwą form (możemy formy wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C przez 1 godzinę.


Wybrane artykuły w tej kategorii